Stina Sandberg

Konst av Stina Sandberg

Min konst handlar om hur det är att leva
Vad är det som händer mellan människor? Varför går vi den väg vi går? Då jag gick på konstskola fick jag höra ordet "diskbänksrealism" för att de bilder jag gjorde då är hämtade ur vardagliga erfarenheter. Den beskrivningen kanske säger en del. Vissa bilder är surrealistiska. För närvarande arbetar jag med bilder i trä och målar dessa med äggoljetempera. Min målsättning är att utveckla mina tekniska kunskaper och att spetsa till det jag vill säga. Det är ett stimulerande och roligt arbete. När det är som bäst försvinner all tid....Att arbeta med konst är ett val. Man har medvetet valt bort "normen", lever på sidan om, iakttagande sig själv och världen. När jag nämner det här måste jag citera Marie-Louise Ekman från hennes sommarpratarprogram -08 där hon återgav vad hennes pappa sagt - man lever väl inte för att tjäna pengar, man lever väl för att någon behöver en -

It doesn't matter, try it again, fail again, fail better... /S. Beckett

Livet är ett sorgearbete, har man inte förstått det blir man aldrig lycklig. /Kristina Lugn

Make it short, and don't forget the laughs. /H. Pinter

Det naiva
Jag har en förtjusning för det naiva uttrycket. Tycker inte om att peta med små detaljer. Mina bilder innehåller både glädje, sorg, allvar och humor. Meningen är att man ska kunna känna igen sig i det som är lustfyllt och det som är smärtsamt i livet...

Film och teater
Några favoriter: Ingmar Bergman, Fassbinder, Bunuel, Pinter, Roy Andersson, Tarkovskij, Herzog, Terrence Malick. Lars Noréns "Natten är dagens mor" och "Kaos är granne med gud" tycker jag mycket om. Det svarta, humoristiska och sköra tilltalar mig.
Konstnärer som påverkat mig är exempelvis Lena Cronqvist den vackraste bilden hon gjort enligt mig är "Den röda vallmon". Frida Kahlo, självbiografiskt färgstarkt måleri , Picasso, Främst hans lek med porträtt. Ragnar Sandberg vars måleri för mig är poesi. Hammershöi, stillsamt måleri, den sparsamma palett han använder tilltalar mig mycket. Munch, Matisse, Morandi är andra konstnärer jag tycker om. Morandi som liksom Hammershöi är ett utmärkt exmpel på att man inte behöver resa iväg och finna motiv för sitt måleri. Att han med så enkla medel och så snäv färgskala, ägnar sig åt de stilleben om och om igen.. med variationer, och det blir så vackert. Matisse förför mig med sina färger och självklar målarglädje. Munchs måleri, det expressiva, och hans förenkling i form tycker jag om, bilder av kärlekens vanmakt. En av de första konstnärer som gjorde starkt intryck är Helene Schjerfbeck.

citat ur "Larmar och gör sig till" av Ingmar Bergman :

"Den sökande människans enda verkligt sanna plikt är upplevelsen""

"Du vet väl att du är din egen domare och din egen fångvaktare"

Ingmar Bergman Det intresserar mig att det går att läsa in så mycket från konstnären själv. Det personliga och det allmängiltiga. Religionskritiken. Människornas ofullkomlighet. Det är "naket" och jäkligt bra. Jag tycker mycket om teateruppsättningarna, och önskar att jag hade sett allt "live" då det begav sig. En favorit är Spöksonaten.

Fassbinder "Tretton månar" etsar sig fast till något jag är gravid med, (man är ju gravid med sina bilder, innan det är dags att plocka fram dem)
Det fasansfulla lidandet när den man älskar lämnar en, som Fassbinder illustrerar med en vandring på ett slakteri, där dödsskriken blandas med kadaver och blod som forsar från djuren ner i stora kar. Den gälla rösten som huvudpersonen har skär igenom allt. Något annat från den filmen som talar till mig är" bilden från kyrkogården", med gravstenar där årtalen på stenarna enbart visar det antal dagar som personen upplevt lycka. Totalt kan det röra sig om två år under ett liv, eller några dagar....eller några timmar.
Jag älskar Fassbinders sätt att dramatisera vår utsatthet i vår längtan efter kärlek och bekräftelse.

en fras från filmen "Maria Brauns äktenskap" när hon står inför rätta och ska förklara sin relation till den av hennes make mördade "älskaren". Och hon säger;
-jag var kär i honom, och det är min make som jag håller kär

När jag läste Pinter för första gången blev jag nästan arg, jag skrattade och blev förbannad på honom samtidigt för att han berättade för mig hur jag är. Och det stämde. Jag läser honom med fascination och njuter av hans sätt att skriva dialog. Det är en fröjd att se honom själv spela i uppsättningen av Födelsedagskalaset.

Bunuels filmer talar till mig. Viridiana var den första filmen jag såg (av nyfikenhet beroende på att Roy Andersson sagt att det var en av de bästa filmer han sett). Och filmens slutscen är underbar, sedan tycker jag mycket om scenen med "Den sista måltiden". Favoriter för övrigt är Tristana, Belle De Jour.

om Roy Andersson säger jag bara att hans filmer tål att ses hur många gånger som helst. Jag hörde honom säga i någon intervju att det var liksom meningen. Föresten, i "Sånger från andra våningen" finns en otroligt vacker kärleksscen där brodern till han som är på mentalsjukhus står bakom sin flickvän vid köksbordet och de spelar flöjt tillsammans, genom att hon blåser och han håller flöjten och flyttar fingrarna. En njutning att se....

Herzog fascinerar med sina filmer om den "galne mannen med storhetsvansinne" och sina filmer om människan. En sak som berör mig med de tidiga filmerna är metaforen med "hönsen" antingen i bur, eller som springer runt runt... som visar hur den inordnade människan lever..... Sen är det förstås fantastiska filmprojekt med den dubbelheten av kärlek till och fruktan för naturen.

Tarkovsky Så poetiska vackra bilder... mycket vackert om hur det är att leva. Min favorit är Spegeln.

ser Mera Film
av von Trier, David Lynch, Stanley Kubrick, Truffaut, Chabrol, Antonioni, De Sica, Widerberg, Hitchcock, Kurosawa, Polanski, Scola, Besson, Fellini, Carax, Beneix, Moodyson, Haneke,Terrence Malick, Bröderna Dardenne, Visconti m fl...

von Trier
"Riket", sanslöst roligt, går rakt in, provocerande och ifrågasättande av det accepterat rådande. Ernst Hugo Järegård vilken underbar skådespelare. Jag tycker om "Antichrist" och "Melancholia". Gillar den balansgång Lars von Trier gör på det kitschiga och banala. Och det vackra bildspråket de två filmerna. Nu har jag just sett "Nymphomaniac" och jag är inte besviken. Filmen innehåller så otroligt mycket. Det är väldigt svart och otäck Men där finns humorn, poesin, och som kontrast till allt kärlekslöst sex, en vacker scen med kärlek som går rakt in. Uma Thurman är underbar i sin roll. Väldigt kul. Jag är en stor fan av Charlotte Gainsburg, och hon är suverän i den kvinnliga huvudrollen. Skarsgård är perfekt. Slutet är typiskt och oundvikligt i von Triers anda. 4 timmar som flyger iväg, trots att filmen berättas i lugnt makligt tempo.

Stanley Kubrick"A Clockwork Orange- Alex" dröjer sig kvar... men inte bara han utan flera av den filmens karaktärer.
"We are capable of the greatest good and the greatest evil, and the problem is that we often can't distinguish between them when it comes to our own purpose.." /Stanley Kubrick

Hitchcockfavoriten är "Notorius" följd av "I sista minuten". Kvinnorollerna i de här filmerna gillar jag.
Kurosawa's "Ran" Det är många starka bilder som fastnat från den här vackra filmen... speciellt under "härskarens flykt" samt förstås scenerna med "Rävkvinnan". "Rödskägg" Fin skildring av mästare och lärljunge, samt en vacker scen där barnet framställs som den klokaste.
Polanski "Repulsion" Catherine Deneuve som klippt och skuren för att spela rollen som psyksjuk. Vackra svartvita bilder. Polanskis svar på Psycho. "The tenant", tycker jag mycket om, Rolig, Otäck och snygg. Gillar även färgen, som känns brun filmen igenom.


Fellini "La Strada", vilken underbar film. Gelsomina stjäl omedelbart mitt hjärta. Mötet mellan henne och den unga nunnan vid klostret när de finner och förstår varandra som syskonsjälar är väldigt vackert. Man gråter och ler.


Ingen jag sett gestaltar ondska otäckare än Haneke.

Bröderna Dardenne. "Pojken med cykeln" är min favorit.


Ordet
betyder mycket för mig


Du fick aldrig veta

Du fick aldrig veta
att när du rest satt jag kvar
vid avtrycket i gräset där du legat
jag förde min hand
över det nedpressade gräset och det var
som om jag behövde och vårdade din frånvaro mer
än jag behövde och vårdade dig
det var som ingenting fick komma tillbaka
om du återvänt
hade du gjort intrång
du hade stört smärtans landvinningar
och du får aldrig veta hur ömt och starkt jag
talade till din skugga i gräset
det var som om jag redan sörjde dej
som om jag försökte vänja mej vid
vad som väntar oss alla
och att priset för en människas insikt
är en känsla av övergivenhet
som redan från början uteslutit och raserat tron
på en varaktig kärlek
Bruno K. Öijer

ur hejdå ha det så bra

Sorgen har en näckros i sin sjö
Där ska jag ansöka om uppehållstillstånd
och möta min blick
i det fridlysta landskapet
mellan min förlust
och mig.

Och sedan ska ni ta ifrån mig vapnen
och knäppa mina händer
och sluta mina ögon
och öppna buren
och låta min fågel flyga
i verkligheten.
Kristina Lugn

en till

Den lilla väskan
som jag håller i famnen.
Kasta den lilla väskan med smärtlindring.
Låt sorgen gå som sorgen vill.
Låt sorgens hår växa vilt.
Lyssna på havsörnens vingslag
i det lilla väntrummet
vid mordplatsen.

Nu kommer gästerna
till gammelflickan i jungfruburen.
Kronofogden, Sjömannen,
Brevbäraren.
Bara hemvärnsmannen har lämnat återbud.

Vi ska ha ett kort samtal
om att jag inte var med
i deras kärlekshistoria.
Sedan ska de kasta pioner på mig
från sitt nya hemland.

Men jag ska få i tröstpris
av mig själv
att livets allra sista hundloka
vill göra honnör
för min tapperhet i strid.
Kristina Lugn

Lyssnar på musik

Olle Ljungströms fantastiskt vackra poesi och musik, filosofiskt, hans ljusa ömtåliga röst. Sorgligt, svart och så känsligt gjort. Tycker om Reeperbahns repertoar. Ungt förstås, och rått och tveklöst.

Sparklehorse
Mark Linkous magnetiska magiska album, sprött, skört, bråkigt.
min favorit "Shade and Honey"

Roxy Music
Bryan Ferrys karisma och person... rösten, texterna. Lyssnar på Allt Roxy har gjort. Det är bara att resa med.... Suggestivt, förföriskt och SÅ snyggt.

Bowie
Det finns mängder av enstaka låtar som jag älskar att lyssna på genom hela produktionen. Men favoritalbum är: Hunky Dory, The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars, Station To Station samt Heathen. Lekfullheten, det teatrala och den utmanande personligheten. Smart. Och vilken röst!

Velvet Underground och Nico.. En favorit. " I'll be your mirror".

Steve Harley & Cocney Rebel
Tycker om hans speciella accent, "sh'mayed'us'appy", och poetiska texter. "Sebastian" och min favorit med den oerhört vackra lyriken, "Black or White".


Lyssnar på just nu; Steve Harley, King Creosote, Lloyd Cole, Lou Reed, Bowie, Bryan Ferry...

Klassisk musik är också en del av mig. Njuter exempelvis av att lyssna på Bach, 6 suites for Cello, Sarabande, Mstislav Rostropovich och en oändlig massa som jag inte räknar upp...
Händel "Lascia ch'io pianga"

Ballet Pathetique Svansjön 2, Musik av Tjajkovskij, av den finske koreografen Jorma Outinen på Göteborgsoperan för ett antal år sedan som är bland det vackraste jag sett.


Läser
så mycket jag hinner

Willy Kyrklund
ur Solange
"jag höll ditt hjärta mellan mina två händer och värmde det, men du märkte det inte"

ur Polyfem förvandlad
"Alla ord när handling fattas, äro dåraktiga och tomma."


Baudelaire
ur Fanfarlo
"vi liknar alla mer eller mindre resenären som färdades genom ett vidsträckt land och varje kväll såg solen, som förr lyste upp hans väg med sina gyllne strålar, gå ner över en livlös horisont. Han sätter sig då uppgivet ner på marken, där all möjlig bråte tornar upp sig, och säger till ljungen att dess dofter förgäves stiger mot en tom himmel, till de få och olyckliga fröna att de gror förgäves i den uttorkade marken, till fåglarna som tror att deras äktenskap är välsignat, att de tar miste när de bygger sina bon i en vindpinad trakt. Sorgset fortsätter han sin vandring mot ett öde land som han vet är likadant som det han just rest igenom. Han åtföljs av en blek vålnad, kallad Förnuftet, som lyser upp den karga vägen med en svag lykta, och som, för att släcka åtråns törst, som han då och då drabbas av serverar honom ledans gift."

Tove Jansson
ur Sommarboken
" Det är underligt med kärlek, sa Sophia. Ju mer man älskar den andra dess mindre tycker den andra om en.
Det är alldeles riktigt, anmärkte farmorn. Och vad gör man då?
Man fortsätter att älska, svarade Sophia hotfullt. Man älskar värre och värre".
Här nedan följer exempel på vad jag har gjort i form av teckningar, linoleumsnitt, träreliefer/skulptur och måleri. Bilderna är i kronologisk ordning.

Sidan 1 av 10 sidor  1 2 3 >  Last »

Barkbåten.

18-01-2015

Barkbåten.

Trärelief målad med äggoljetempera. Mått ca 85 x 95 cm. Privat ägo.

I ett tidlöst rum.

30-11-2014

I ett tidlöst rum.

Trärelief målad med äggoljetempera. Mått ca 55x65 cm. Privat ägo.

Den svarta svanen.

30-11-2014

Den svarta svanen.

Trärelief målad med äggoljetempera. Mått ca 55x65 cm. Pris 8.000:-

Försvarstalet.

30-11-2014

Försvarstalet.

Trärelief målad med äggoljetempera. Mått ca 55x65 cm. Pris 8.000:-

Vid Lethe’s strand.

30-11-2014

Vid Lethe’s strand.

Trärelief målad med äggoljetempera. Mått ca 55x65 cm. Pris 8.000:-

Jag brukade gå på moln.

30-11-2014

Jag brukade gå på moln.

Trärelief målad med äggoljetempera. Mått ca 55x65 cm. Pris 8.000:-

Biljett Till En Sagostad

29-08-2012

Biljett Till En Sagostad

Trärelief med äggoljetempera. Mått 45x58 cm. Pris 6.000:-

Utopos

29-08-2012

Utopos

Trärelief med äggoljetempera. Mått 45x54 cm. Pris 6.000:-

Took A Trip On Your Spaceship

29-08-2012

Took A Trip On Your Spaceship

Trärelief målad med äggoljetempera. Mått 47x53 cm. Pris 6.000:-. Såld.

oljemÃ¥lning “och träden lyste blÃ¥”

03-04-2011

oljemÃ¥lning “och träden lyste blÃ¥”

målar...

Sidan 1 av 10 sidor  1 2 3 >  Last »

logga i